De coquille is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees met nootachtige smaak dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.
Naam
Coquille (Coquille of St. Jacobsschelp)
Lengte
10 cm doorsnede.
Voedsel
Algen en plankton.
Verspreiding
Noorwegen tot de Middellandse Zee.
Leefgebied
Op de bodem van wateren tot 100 m diep.
Populatie
Voorzichtigheid geboden.
Kleur
De bovenste (linker) schelp is plat en bruinroze van kleur. De onderste schelp is hol en wit tot zachtroze van kleur.
Familie
Behoort tot de familie van de kamschelpachtigen.
In Frankrijk worden coquilles met grote netten van de bodem gesleept met behulp van de boomkortechniek. Dit is efficiënt en maakt de coquilles wat goedkoper. Het nadeel hiervan is schelpen beschadigd kunnen raken. In Schotland worden mede daarom coquilles opgedoken. Dit levert onbeschadigde grotere schelpen op, maar is wel arbeidsintensiever. Het vangstseizoen is in sommige gebieden beperkt. Daarnaast is er een minimale aanlandingsmaat van 10-11cm.
De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland. In Europa is het meeste dat wordt aangevoerd wild. Wereldwijd gezien is zo’n 70% gekweekt. De experts op dit gebied zijn de Chinezen en Japanners. De schelpen worden in kooien geweekt die in het water hangen. Voor de oogst hoeft de bodem dus niet omgeploegd te worden.
Liefhebbers weten het. Het zachte, witte vlees van sint-jacobsvruchten is fantastisch op de grill, om te pocheren en om te bakken. Ook rauw in een carpaccio zijn ze heerlijk. Of je ze nu sint-jacobsvruchten, sint-jacobsnoten of coquilles noemt. Met deze tips en recepten scoor je altijd!
Het schoonmaken is best makkelijk. Je zal versteld staan van de smaak van een verse sint-jacobsvrucht.
Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze taai en rubberachtig. Het oranje koraal mag je gerust bakken en opeten, maar is bovenal een heerlijke smaakmaker in vissauzen.
Hoe sint-jacobsvruchten bakken?
Verhit een ruime hoeveelheid olie en boter in een antikleefpan.
Bak de drooggedepte sint-jacobsvruchten goudbruin, een klein minuutje, tot ongeveer 1/3 van de zijkant onderaan wit kleurt. Draai om en herhaal. De kern wordt zo zacht gegaard, maar blijft glazig. Kruid met peper, zout en besprenkel eventueel met enkele druppels citroen.
Haal meteen uit de pan en dien op.
Hoe sint-jacobsvruchten grillen?
Smeer de sint-jacobsvruchten lichtjes in met olie.
Leg ze op een hete grillpan. Zo krijgen de sint-jacobsvruchten mooie streepjes. Bak ze goudbruin, een klein minuutje, tot ongeveer 1/3 van de zijkant onderaan wit kleurt. Draai om en herhaal.
Kruid met peper, zout en besprenkel eventueel met enkele druppels citroen.
Haal meteen uit de pan en dien op.
Op zoek naar een verfijnd en eenvoudig voorgerecht met sint-jacobsvruchten? Een carpaccio is ideaal, want ook rauw smaken ze fantastisch. Serveer er een vinaigrette van olijfolie, citroensap, peper en zout erbij en laat ze smelten op je tong.
Gebruik verse sint-jacobsvruchten.
Vishandel Fa. Gebr. De Graaf
Zuidwenk 104
3751 CG Bunschoten-Spakenburg
033-2983588
0613080908 (Lubert de Graaf)
0627170419 (Wesley de Graaf)
https://vishandelgebrdegraaf.jimdofree.com
https://vishandelhdegraaf.jimdofree.com/
KvK 31013325
Maandag | geen markt | ||
Dinsdag |
Utrecht Baarle-Nassau |
Smaragdplein St.Annaplein |
09:00-14:00 09:00-12:00 |
Woensdag |
Utrecht Haaksbergen |
Vredenburg Markt |
10:00-17:00 08:30-12:30 |
Donderdag |
Emmeloord Utrecht |
Kettingplein Overvecht |
09:00-15:00 09:00-13:00 |
Vrijdag |
Grave Utrecht |
Hoofschestraat Kanaleneiland |
08:30-12:30 09:00-13:00 |
Zaterdag |
Lichtenvoorde Utrecht |
Korte Rapenburgsestr Vredenburg |
08:30-12:30 08:00-17:00 |